Karakter

Created with Sketch.

De Australische labradoodle heeft een vriendelijk karakter. Is sociaal, aanhankelijk, intelligent, opgewekt, energiek en is dol op kinderen. 
Een australische labradoodle is een andere hond dan de labradoodle. Dit ras is in zo'n 15 jaar uiteindelijk ontstaan uit 6 rassen. Er zijn verscheidende rassen door heen gefokt door de jaren om het karakter aan te passen van de hond. Het ras is nu dus 'af' en om een pure australische labradoodle te houden kan je hem niet meer kruisen. De stamboom is bekend en daarmee veel van de ziektegeschiedenis. Ook wordt dit ras zoveel mogelijk beschermd via de vereniging en alle honden worden getest op heupen, ellebogen, gezondheid en ogen.
Het karakter van jouw doodle hangt uiteraard ook af van de opvoeding. Een deel is genen en een deel is aangeleerd gedrag. 

Geschiedenis

Created with Sketch.

De Australische Labradoodle is ontstaan omdat een mevrouw in de jaren 70 een allergie vriendelijke geleidehond wilde. Wally Cochran ging fokken met een poedel vanwege zijn vacht die allergievrij was en een labrador vanwege zijn leerbaarheid en intelligentie. Een koppel had hem gevraagd om een hond te fokken, zij was slechtziend en had een blinde geleidehond nodig, maar hij was allergisch voor de meeste honden. 
Door de jaren heen zijn er nog 4 rassen doorheen gefokt (infusies) omdat de kruising vaak nerveus was en niet als hulphond in te zetten.  Dit zijn onder andere de Ierse Water SpaniĆ«l, de Engelse en de Amerikaanse Cocker Spaniel, de miniatuur poedel. Het resultaat is de Australische Labradoodle, zoals we ze vandaag de dag kennen. De ideale familie hond, therapie- of hulphond, met allergievriendelijke vacht. 

Soorten vacht en kleuren en maten

Created with Sketch.

Vacht
De vacht van een labradoodle heeft bijna geen ondervacht, geeft vrijwel geen geur af en verhaart nagenoeg niet. De nieuwe vacht groeit door de oude heen.

Er zijn verschillende soorten vachten bij de doodle:
Wool: Deze is veel dikker dan de fleecevacht, lijkt meer op een schapenvacht. Deze vachtsoort vergt meer onderhoud dan de fleecevacht.
Curly Fleece: meer krullen in de vacht
Wavy Fleece: golven in de fleecevacht

De vachtwissel begint rond de 7-8 maanden en duurt zeker tot de 15e maand.

De structuur verschilt per vacht. De ene vacht is zacht en de andere stugger.

Kleuren
Labradoodles zijn er in vele kleuren: Kalk/creme/cafe/abrikoos/lavendel/karamel/blauw/chocolade/parchment/
rood/zilver/zwart

Parti: is tweekleurig, waarvan minimaal 50% wit
Phantom: meerdere kleuren in de vacht


Maten:
mini: schofthoogte 35-42 cm
medium: schofthoogte 43-52 cm
standard: schofthoogte 53-63 cm