Opvoeding

Jij en je hond.... Die bijzondere band met je hond. Om dat te krijgen zal je moeten investeren. Voordat ik mijn eerste hond kreeg heb ik boeken gelezen over honden. Het boek wat me het meeste bij is gebleven is het boek van Tamar Geller: Een hond om van te houden. Ik heb onthouden dat als ik een band opbouw op een positieve manier met mijn hond, dat de rest dan bijna als vanzelf gaat. Een hond waar ik een band mee heb, die WIL graag naar mij luisteren en naar me toekomen als ik roep. Het tweede wat ik goed heb onthouden is: de roedelleider blijft altijd rustig. Zo gezegd zo gedaan, ik heb geoefend om mijn hond positief op te voeden. Ik gaf haar heel veel aandacht en liefde. Speelde met haar en gaf haar snoepjes, als ze kauwde op een stoelpoot leidde ik haar af met een speeltje. Ik was rustig en liep buiten niet continue te roepen.  Wachtte rustig af tot ze mij weer zocht als ze buiten afgeleid was en liep dan door. Bij gevaar beschermde ik haar. En ja, het werkte!! Ze aanbidt me, ik aanbid haar. Ik hoef maar te knikken en ze komt. Dat komt omdat we een band hebben opgebouwd! De australische labradoodle is een gevoelig en leergierig ras, ik adviseer je dat mee te nemen in de opvoeding. Harde hand lijkt mij niet de juiste aanpak bij dit ras. Uiteraard zeg ik wel eens dat iets niet mag, maar juist omdat ik dat weinig doe, maakt het direct indruk als ik mijn grens aangeef. 
Ik gun je de band met je pup die ik heb met mijn honden. Ik adviseer je om je in te lezen, dan sta je veel zekerder in je schoenen en voel je je minder machteloos als je hond niet doet wat jij wilt. Realiseer je dat als je een fijne band wilt met je hond, dat je veel tijd en aandacht zult moeten investeren de eerste maanden, daar zal je een hondenleven lang plezier van hebben. 

Er zijn interessante boeken over de lichaamstaal van de hond. Daar heb ik ook veel van geleerd. Zo leer je je hond beter begrijpen. Jij kunt namelijk wel hondentaal leren, maar een hond geen mensentaal.